Toeristenbelasting

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen of andere bezoekers van buiten de gemeente tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen. De gemeenten Lisse en Noordwijk heffen toeristenbelasting. De gemeente Teylingen niet. De verordeningen toeristenbelasting van de gemeenten Lisse en Noordwijk vindt u onder ‘Bijzonderheden’.

Overnachtingen aanbieden

Biedt u een plek aan waar gasten tegen betaling kunnen overnachten? Zoals een camping of hotel? Dan betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag mag u aan uw gast doorberekenen in de kosten voor de overnachting.

Verhuur woonruimte

Verhuurt u een woonruimte aan toeristen? En houdt u de woonruimte ook voor uzelf of uw gezin meer dan 90 dagen beschikbaar? Dan betaalt u naast toeristenbelasting ook forensenbelasting. Op de pagina Forensenbelasting vindt u hierover meer informatie.

Zelf overnachten

Gaat u zelf kamperen of overnacht u in een hotel? Dan vindt u het bedrag van de toeristenbelasting terug op de factuur van uw verhuurder.

Gemeente Lisse

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingenlisse@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Aangifte doen

Aangifte van het aantal overnachtingen voor de toeristenbelasting kunt u doen met de volgende aangifteformulieren:

Deze formulieren kunt u downloaden, invullen en daarna naar Belastingen Bollenstreek sturen. Kijk voor de adresgegevens op de pagina Contact

Na aangifteformulier

U betaalt daarna binnen 1 maand na het einde van de betreffende maand het te betalen bedrag.

Forfaitaire heffingsgrondslag

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’. En voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Lisse.

Gemeente Noordwijk

Biedt u voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingen@noordwijk.nl met uw gegevens en het overnachtingsadres.

Na e-mail

Nadat u bij de gemeente Noordwijk heeft aangegeven, dat u overnachtingen aanbiedt:

  1. Ontvangt u na afloop van het belastingjaar een aangifteformulier met een toelichting en een retourenveloppe.
  2. Met het ingevulde aangifteformulier doet u aangifte van het werkelijk aantal overnachtingen.
  3. Op basis van uw aangifte ontvangt u daarna een aanslag toeristenbelasting.

Forfaitaire heffingsgrondslag

In een aantal gevallen kunt u kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Bijzonderheden’. En voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Noordwijk.

Kosten

De gemeenten Lisse en Noordwijk hebben verschillende tarieven. De tarieven vindt u per gemeente op de pagina Tarieven.

Bezwaar maken

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag.