Toeristenbelasting

De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen of andere bezoekers van buiten de gemeente tijdens hun verblijf profiteren van de lokale voorzieningen. De gemeenten Lisse en Noordwijk heffen toeristenbelasting. De gemeente Teylingen niet. De verordeningen toeristenbelasting van de gemeenten Lisse en Noordwijk vind je onder ‘Wetten’.

Overnachtingen aanbieden

Bied jij een plek aan waar gasten tegen betaling kunnen overnachten? Zoals een camping of hotel? Dan betaal je toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag mag je aan jouw gast doorberekenen in de kosten voor de overnachting.

Verhuur woonruimte

Verhuur jij een woonruimte aan toeristen? En houd je de woonruimte ook voor jezelf of jouw gezin meer dan 90 dagen beschikbaar? Dan betaal je naast toeristenbelasting ook forensenbelasting. Op de pagina Forensenbelasting vind je hierover meer informatie.

Zelf overnachten

Ga je zelf kamperen of overnacht je in een hotel? Dan vind je het bedrag van de toeristenbelasting terug op de factuur van jouw verhuurder.

Gemeente Lisse

Bied jij voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingenlisse@noordwijk.nl met jouw gegevens en het overnachtingsadres.

Aangifte doen

Aangifte van het aantal overnachtingen voor de toeristenbelasting kan je doen met de volgende aangifteformulieren:

Deze formulieren kan je downloaden, invullen en daarna naar Belastingen Bollenstreek sturen. Kijk voor de adresgegevens op de pagina Contact

Na aangifteformulier

Je betaalt daarna binnen 1 maand na het einde van de betreffende maand het te betalen bedrag.

Forfaitaire heffingsgrondslag

In een aantal gevallen kan je kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Wetten’. En voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Lisse.

Gemeente Noordwijk

Bied jij voor het eerst overnachtingen aan? Stuur dan een e-mail naar belastingen@noordwijk.nl met jouw gegevens en het overnachtingsadres.

Na e-mail

Nadat je bij de gemeente Noordwijk hebt aangegeven, dat je overnachtingen aanbiedt:

  1. Ontvang je na afloop van het belastingjaar een aangifteformulier met een toelichting en een retourenveloppe.
  2. Met het ingevulde aangifteformulier doe je aangifte van het werkelijk aantal overnachtingen.
  3. Op basis van jouw aangifte ontvang je daarna een aanslag toeristenbelasting.

Forfaitaire heffingsgrondslag

In een aantal gevallen kan je kiezen voor een aanslag op basis van een forfaitaire heffingsgrondslag. Kijk voor meer informatie in de verordening onder ‘Wetten’. En voor de bedragen die volgens de forfaitaire heffingsgrondslagen zijn berekend op de pagina Tarieven gemeente Noordwijk.

Kosten

De gemeenten Lisse en Noordwijk hebben verschillende tarieven. De tarieven vind je per gemeente op de pagina Overzicht tarieven.

Bezwaar maken

Je kan binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag.