Forensenbelasting

Gemeenten heffen forensenbelasting omdat jij voordeel hebt van de voorzieningen in de gemeente. Het doel is niet om kosten voor deze voorzieningen één op één te verhalen. Maar om een bijdrage te vragen voor het algemene voorzieningenniveau van de gemeente. Alleen de gemeenten Noordwijk en Teylingen heffen forensenbelasting, de gemeente Lisse niet.

Regels forensenbelasting

Je betaalt forensenbelasting als je in de gemeente meer dan 90 dagen in het belastingjaar voor jezelf of jouw gezin een gemeubileerde woonruimte beschikbaar houdt. Zonder dat je in de gemeente ingeschreven staat. Hoeveel dagen je de ruimte precies gebruikt en dus zelf aanwezig bent, maakt voor de forensenbelasting niet uit. Bepalend is het aantal dagen per kalenderjaar dat de ruimte beschikbaar is voor eigen gebruik.

Toeristenbelasting

Verhuur je daarnaast ook aan toeristen? Dan betaal je óók toeristenbelasting en moet je aangifte doen. Op de pagina Toeristenbelasting vind je hierover meer informatie.

De verordening forensenbelasting van jouw gemeente vind je onder ‘Wetten’.

Kosten

De gemeenten Noordwijk en Teylingen hebben verschillende tarieven. De tarieven van jouw gemeente vind je op de pagina Overzicht tarieven.

Bezwaar maken

Je kan binnen 6 weken bezwaar maken tegen de aanslag.