Waardering Onroerende Zaken (WOZ)

De WOZ-waarde is de basis voor de aanslagen onroerende-zaakbelastingen (OZB) van de gemeente. En is ook de basis voor de aanslag eigenwoningforfait van de Rijksoverheid en de aanslag watersysteemheffing van het Waterschap.

WOZ-waardebepaling

Om de WOZ-waarde van woningen te bepalen, gebruikt de gemeente verkoopprijzen van woningen die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Om de WOZ-waarde van niet-woningen te bepalen, gebruikt de gemeente verkoop- en verhuurprijzen die rond de waardepeildatum voor niet-woningen tot stand zijn gekomen. Niet-woningen zijn bijvoorbeeld winkels, kantoorpanden, opslagruimten en stukken grond.

Voor de WOZ-waarde die je in 2025 ontvangt, is de waardepeildatum 1 januari 2024. Deze waardepeildatum ligt in het verleden om de gemeente de mogelijkheid te geven goed te onderzoeken of de verkoop- en verhuurprijzen bruikbaar zijn om de WOZ-waarde te bepalen. Zo moeten de prijzen op de vrije markt door vraag en aanbod tot stand zijn gekomen.

Nieuwbouw of verbouw

In de meeste gevallen gaat de gemeente bij de waardebepaling uit van de staat waarin jouw onroerende zaak verkeerde op de waardepeildatum. Heb je in het jaar na de waardepeildatum jouw onroerende zaak verbouwd of nieuw gebouwd? Dan kijkt de gemeente naar de staat van de onroerende zaak op 1 januari van het belastingjaar. In dit geval 1 januari 2025.

Waarde-ontwikkeling op de onroerend-goedmarkt

De WOZ-waarde wordt bepaald naar het prijsniveau op een bepaalde datum, de waardepeildatum. Voor 2024 gold de waardepeildatum 1 januari 2023. Voor 2025 geldt de waardepeildatum 1 januari 2024. We hebben geconstateerd dat de huizenprijzen in Lisse, Noordwijk en Teylingen tussen beide waardepeildata zijn gestegen. In Lisse met ongeveer 6,2%, in Noordwijk met ongeveer 4% en in Teylingen met ongeveer 3,6%. Let op: dit percentage is een gemiddelde. Dat betekent, dat er uitschieters naar boven en beneden mogelijk zijn. De WOZ-waarde 2025 van woningen is gebaseerd op de verkoopprijzen waarvoor woningen rond 1 januari 2024 zijn verkocht.

De totale WOZ-waarde van niet-woningen is in Lisse, Noordwijk en Teylingen tussen beide waardepeildata gestegen met ongeveer 1,5%. Ook dit is een gemiddelde. Uitschieters naar boven en beneden zijn mogelijk. De WOZ-waarde 2025 van niet-woningen is gebaseerd op verkoop- en verhuurprijzen die voor niet-woningen rond 1 januari 2024 tot stand zijn gekomen.

Taxatieverslag

Twijfel je aan de hoogte van de WOZ-waarde van jouw woning of niet-woning (zoals een kantoor, winkel enzovoort)? Dan kan je een taxatieverslag opvragen en dit bestuderen. Op het taxatieverslag voor woningen staan de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Je kan dan zien op basis van welke verkoopcijfers de WOZ-waarde van jouw woning is bepaald. Op het taxatieverslag van een niet-woning zie je de berekening van de WOZ-waarde.

Waardebepaling

De taxateur gaat voor de WOZ-waarde van jouw woning trouwens niet alleen uit van de woningen in het taxatieverslag. Hij neemt alle beschikbare verkoopcijfers in de gemeente bij de waardebepaling mee. Op waarderingskamer.nl vind je meer informatie over de WOZ.

Bezwaar maken

Denk je ondanks het taxatieverslag toch dat de WOZ-waarde niet klopt? Kijk dan verder op de pagina Bezwaar maken aanslag/beschikking. Telefonisch contact kan een onnodige (bezwaar)procedure voorkomen!